Open Source Intelligence (OSINT) is een techniek die veel wordt gebruikt voor online research en in de datajournalistiek. Er wordt hierin gewerkt met openbronnenonderzoek. Ook de politie wil graag gebruikmaken van deze onderzoeksmethode. Al meer dan een jaar werkt DataBewijst samen met Politie Midden-Nederland om een bijdrage te leveren aan het oplossen van politiezaken.

De samenwerking is begonnen in de zomer van 2019 na de Bellingcat-workshop op de Hogeschool Utrecht. Bellingcat is een onderzoeksinitiatief dat zich focust op het zoeken en onderzoeken van dossiers via internet en sociale media. Dit zijn open bronnen. Een van de bekendste dossiers van Bellingcat is die van de MH17-ramp. Deze Bellingcat-onderzoeksmethode staat officieel bekend als de OSINT-werkwijze. Een aantal weken na dit college nam de domeingroep burgeropsporing van Politie Midden-Nederland contact op met studenten die hadden meegedaan met de vraag om een mogelijke samenwerking aan te gaan.

Wij zijn deze samenwerking uiteindelijk aangegaan vanuit een educatieve invalshoek. Om onszelf verder te ontwikkelen als datajournalisten zijn OSINT-skills handig. De politie levert zaken met vragen aan en wij proberen door openbronnenonderzoek daar de antwoorden op te geven. De zaken kunnen levensdelicten, diefstal of andere misdaden betreffen. Aan ons de taak om via verschillende zoekmachines en sociale media de informatie op te zoeken die de politie nodig heeft. De directe toepassing in de praktijk is extreem waardevol voor onze ontwikkeling als OSINT-specialisten.

Daarnaast hebben we deelgenomen aan een speciaal georganiseerde Hackathon. In teamverband werden verschillende zaken voorgelegd en is een aantal ook daadwerkelijk opgelost. Het deelnemersveld was ontzettend gevarieerd en dat zorgde soms voor verrassende inzichten. Al met al kunnen we zeggen dat deze samenwerkingen (domeingroep burgeropsporing en de Hackathon) ons veel heeft gebracht qua kennis en netwerk.