De ondernemende datajournalist

Er zijn veel ontwikkelingen gaande binnen de datajournalistiek in Nederland. In vier individuele onderzoeken van de DataBewijst-teamleden werd er ingezoomd op verschillende onderwerpen wat betreft datajournalistiek:

  • Freelancen: Hoe valt er als freelance datajournalist geld te verdienen in het huidige medialandschap? Aan de hand van diepte-interviews met datajournalisten die werken in het medialandschap is deze vraag beantwoord door Stephanie. 
  • Regionale media: Hoe kijkt de regionale media naar datajournalistiek? Cédric ging hiervoor in gesprek met zes regionale mediabedrijven. 
  • Multidisciplinaire samenwerkingen: Wat is de meerwaarde van multidisciplinaire samenwerkingen voor datajournalistieke producties? Mirthe ging in gesprek met professionals uit verschillende vakgebieden en keek hiervoor naar datajournalistiek, developing en design.
  • Bedrijfsjournalistiek: In hoeverre is het mogelijk om datajournalistiek te combineren met bedrijfsjournalistiek? Eline sprak voor haar onderzoek verschillende bedrijven en twee media-ethici.

De vier individuele onderzoeken over verschillende onderwerpen in kader van datajournalistiek toonden overeenkomsten aan en boden nieuwe inzichten. DataBewijst voegde de uitkomsten samen en maakte hier een gezamenlijke interactieve productie van. In drie delen worden verschillende aspecten belicht en alle vier de onderzoeken worden aangevuld met als gemeenschappelijk thema: de ondernemende datajournalist.