Wij zijn DataBewijst

Het is niet altijd mogelijk om als (media)bedrijf een dataonderzoek te starten. DataBewijst speelt hierop in door het onderzoek en de productie op zich te nemen. Ondertussen blijft de opdrachtgever wel betrokken bij wat DataBewijst doet. Hierdoor ontstaat er een uitwisseling van kennis en een goed inhoudelijk onderzoek of product. Zo wil DataBewijst graag data-onderzoeken op een eerlijke en toegankelijke manier naar de maatschappij brengen.

Mirthe van Wijngaarden
Mirthe steekt je aan met haar enthousiasme. Ze verbindt mensen en kan iedereen overtuigen met haar passie. Ook is Mirthe op dit moment het aanspreekpunt van DataBewijst.

Mirthe van Wijngaarden

Eline Teunissen
Eline is een creatieve en zakelijke denker en weet vaak de juiste invalshoek te vinden. Visualiseren van data doet ze graag. Daarnaast is ze voor nu het aanspreekpunt van DataBewijst.

Eline Teunissen

IMG_5335
Cédric heeft temperament en weet waarvoor hij werkt. Hij zit bomvol ideeën. Cédric bijt zich graag vast in een onderwerp.

Cédric Broodman

IMG_54384
Stephanie is doelbewust. Het vinden van structuur in cijfers zit in haar bloed. Ze is een echte analist met inhoud.

Stephanie Roggekamp

Onze service

DATA-ONDERZOEKEN

Wij analyseren grondig datasets met een journalistieke invalshoek om zo een uniek verhaal te ontdekken.

ONDERZOEK

Datajournalistiek is een vorm van onderzoeksjournalistiek. Dus we doen vaak onderzoek op de langere termijn.

OPEN SOURCE INVESTIGATIONS (OSINT)

Met Open Source Intelligence (OSINT) doorzoeken wij openbare bronnen, informatie en data.

WORKSHOPS

Naast het maken van producties geeft DataBewijst ook workshops over onder meer OSINT.

VISUALISEREN

Onze datajournalistiek producties worden gemaakt in veel verschillende vormen zoals visualisaties.

Uitlegvideo's

De stappen van datajournalistiek

Data verzamelen01

Bij een bepaalde onderzoeksvraag of onderwerp wordt er gezocht naar datasets die openbaar staan. Ook kan een datajournalist data opvragen bij een instantie of zelf data verzamelen.

Data opschonen02

De data wordt opgeschoond en geordend om een overzicht te krijgen van de relevante data voor het journalistieke verhaal. 

Data analyseren & interpreteren03

Tijdens het analyseren zoomt de datajournalist in op bepaalde trends en opvallendheden. Om misinterpretatie te voorkomen, moeten de conclusies van de data-analyse getoetst worden bij bronnen die thuis zijn in het vakgebied.

Uitwerken & publiceren04

Nadat alle informatie vanuit de interviews en de data binnen is, wordt er gekeken naar het menselijk maken van de data. Onder meer visualisaties helpen de data inzichtelijk te maken. Vervolgens wordt het journalistieke verhaal gepubliceerd.

Samenwerking aangaan?