gebruikt voor blogpost

Achter de schermen is DataBewijst druk bezig met een langdurig gesubsidieerd vooronderzoek. Het onderwerp? Het geloof in Noord-Brabant. In deze blogpost leggen we kort uit wat het in grote lijnen inhoudt en hoe het idee is ontstaan.

Eind 2020 raakte DataBewijst in gesprek met Brabants Dagblad over de huidige situatie van het geloof in Noord-Brabant. In hoeverre is de provincie nog steeds katholiek? En hoeveel ingeschreven katholieken zijn daadwerkelijk nog actief lid van de kerk? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, werden er verschillende bronnen gecontacteerd om data op te vragen. Het ging dan met name op openbare bronnen en Brabantse parochies.

Al vrij snel tijdens de data-analyse bleek dat het een onderwerp was waar meerdere producties gemaakt uit zouden kunnen voortkomen. Het is een interessant vraagstuk waar je verschillende kanten mee kunt opgaan. De motivatie voor het project lag onder DataBewijst hoog en daarom besloten we het onderzoek breder te maken. Op die manier konden we ons ook focussen op de actualiteiten en bijvoorbeeld andere religies binnen de provincie erbij betrekken.

Het vooronderzoek in de praktijk

Wij en Brabants Dagblad vonden het belangrijk dat we bij dit onderwerp echt goed de diepte in konden gaan. Uiteindelijk heeft DataBewijst een voorstel ingediend voor de vooronderzoeksregeling van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Dat verzoek is gehonoreerd en DataBewijst haalde hiermee als bedrijf zijnde haar eerste subsidie binnen.

Hoe ziet dit project er dan in de praktijk uit? Op dit moment hebben we een taakverdeling en planning gemaakt waarin we ons vooral zullen focussen op het verzamelen van informatie, context en data. We zullen hiervoor in gesprek gaan met Brabantse geloofsinstanties en met de Brabantse bevolking zelf. We zijn enorm benieuwd naar wat er uit het vooronderzoek komt qua informatie en productie-idee├źn. Wordt dus vervolgd!