Een bedrijf beginnen en onderhouden in coronatijd: het is nogal een uitdaging. Plannen die DataBewijst maanden van tevoren had gemaakt, werden in één klap van tafel geveegd. Toch zagen we in deze gekke tijd ook kansen op het gebied van ondernemerschap.

In het voorjaar van 2020 werden de mooiste plannen gemaakt voor DataBewijst: fysieke klantgesprekken voeren, samen elke dag werken in het Deprez-gebouw en heel wat evenementen en workshops bijwonen. En toen was daar de coronacrisis. We kwamen thuis te zitten, maar wilden toch DataBewijst draaiende houden. 

Het nieuwe normaal

Dat moest ook wel, want wij hadden halverwege maart onze eerste betaalde klus binnengehaald voor het Brabants Dagblad. Het was fijn om al vóór de lockdown zekerheid te hebben wat betreft het hebben van een opdrachtgever. Bij het afronden van deze opdracht was het in het begin zoeken naar een balans om online gezamenlijk aan één project te werken. Niet wetende dat dat het nieuwe normaal zou worden.

In de maanden die volgden, zijn alle werkzaamheden namelijk online uitgevoerd. Alle opdrachten en projecten die in die tijd zijn gepubliceerd, zijn op afstand gemaakt. Skype-sessies van zes uur waren eerder regelmaat dan uitzondering, want op die manier ontstond alsnog het gevoel dat er samen werd gewerkt. We raakten gewend aan de situatie en lieten ons ondernemerschap niet tegenhouden door de coronacrisis. 

Klantgesprekken

Hoewel de verwachting was dat er uiteindelijk wat fysieke gesprekken met (potentiële) opdrachtgevers gevoerd zouden gaan worden, viel dat in de praktijk tegen. Sinds maart 2020 zijn de fysiek gevoerde klantgesprekken slechts op één hand te tellen. Pas bij dat soort gesprekken merk je hoe belangrijk het is om elkaar in de ogen te kunnen kijken, zeker als er sprake is van een kennismaking of een onderhandeling.

Toch zijn al die online-gesprekken zeker niet altijd even nadelig. Zo bespaart het aardig wat reistijd, zijn er meer gesprekken ingepland en is onze ervaring dat het laagdrempeliger is geworden om elkaar nu online te spreken. Sterker nog: sommige partners waar we al langere tijd mee samenwerken, hebben we nog nooit in het echt ontmoet. Vóór corona hadden wij niet kunnen bedenken dat we ooit een samenwerking aan zouden gaan met iemand die we nog nooit fysiek hebben gesproken.

Eigen ontwikkeling

DataBewijst wordt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel

Op het gebied van onze eigen ontwikkeling als ondernemers zijn er ook stappen gezet in de coronatijd. In de allereerste lockdown-week sloot DataBewijst zich aan bij Broeinest Brabant om meerdere workshops te volgen over ondernemerschap. Uiteindelijk schreven we ons op 2 juni in bij de Kamer van Koophandel; het was de eerste keer sinds maart dat we elkaar weer zagen.

Inmiddels hebben we ook gewerkt aan onze acquisitie zoals het bouwen van een eigen website, het openen van een zakelijke rekening, belastingtechnische zaken en nog veel meer praktische zaken. We blijven hierover in gesprekken met experts uit onze omgeving, want het is echt een vak apart.

Toekomst

Inmiddels duurt de pandemie al meer dan een jaar, maar we zien de toekomst rooskleurig in. Als we bedenken wat we allemaal hebben bereikt met DataBewijst in het afgelopen jaar. Dan mogen we daar trots op zijn. Zeker wetende dat de grootste stappen die we hebben gezet als bedrijf zijnde, tijdens de coronacrisis zijn gezet. We kunnen niet wachten om weer op locatie met elkaar aan de slag te gaan en onze opdrachtgevers fysiek te ontmoeten, maar tot die tijd kunnen we ons nog prima redden.