Het was een hectisch jaar waarin wij (Stephanie, Eline, Mirthe en Cédric) ontzettend veel stappen hebben kunnen zetten. Een jaar vol met kennis, samenwerkingen en klantgesprekken, maar zeker ook de nodige gezelligheid. 

Ook hier bij DataBewijst konden we er niet om heen: de coronacrisis, maar dat volgt later. We startten namelijk al met het actief werken voor DataBewijst begin februari. Alle vier hadden we succesvol de minor behaald en met veel energie gingen we aan de slag voor DataBewijst.

We hadden in februari voor ogen om veel met elkaar af te spreken om zo DataBewijst flink te laten groeien. Helaas gooide het het coronavirus roet in het eten. Het Deprez-gebouw (het gebouw van waaruit DataBewijst voornamelijk werkt) werd gesloten en we moesten net zoals heel Nederland thuis gaan werken. Jammer, maar het kon uiteraard niet anders. Toch hebben we tijdens het thuiswerken flink door kunnen pakken.

Eerste betaalde klus

Een goed voorbeeld is toen we werden gebeld door onze eerste journalistieke klant, namelijk Brabants Dagblad. Zij wilden graag dat wij onderzoek gingen doen naar een aantal jeugdzorginstanties in de omgeving Tilburg. 

Uiteindelijk hebben we een vooronderzoek afgeleverd en zijn we ook betaald voor ons werk. Onze eerste betaalde klus (ook al was het niet zo veel) was in de pocket.

Broeinest Brabant

Toen we bezig waren met onze eerste klus, kregen wij ook de mogelijkheid om ons aan te sluiten bij Broeinest Brabant. Hier was het mogelijk om verder te groeien als DataBewijst met behulp van experts en coaches. 

We hebben meer dan 10 workshops gevolgd die gingen over onder andere het maken van buyer persona’s, pitchen en verdienmodellen. De focus van het traject lag op het ontwikkelen van het stukje ondernemerschap in ons journalistieke bedrijf. 

Na deze intensieve sessies voelden wij ons naast datajournalisten ook echt ondernemers. We doen het ondernemen met groot plezier. Het zorgt in ieder geval altijd voor een flinke variatie van onze dagindeling.

Onderzoek doen

Tegelijkertijd moesten we voor onze opleiding al een soort oefenscriptie schrijven en we besloten met zijn vieren om al deze onderzoeken te combineren met DataBewijst. Iedereen pakte een onderzoeksonderwerp op dat gerelateerd was aan datajournalistiek. Zo ging Stephanie onderzoek doen naar freelancen en datajournalistiek (oftewel: hoe kun je er goed geld mee verdienen?).

Een productie in Adobe Spark waarin alle onderzoeken van het derde jaar zijn samengebracht tot één productie.

Eline en Cédric focusten zich meer op de klanten voor DataBewijst. Zo heeft Eline onderzoek gedaan naar een mogelijke combinatie van datajournalistiek en bedrijfsjournalistiek en deed Cédric onderzoek naar de regionale media en datajournalistiek. 

Een dataonderzoek kan al snel groot worden en vaak zijn er ook verschillende disciplines nodig. Mirthe besloot om daarom onderzoek te doen naar multidisciplinaire teams binnen de datajournalistiek. Uiteindelijk hebben we (eind juni) al deze onderzoeken gecombineerd in één visuele productie, genaamd: ‘De ondernemende datajournalist’. 

Innoveren

Wij van DataBewijst vinden het ontdekken van andere vertelvormen een belangrijk onderdeel van ons bedrijf. Er zijn honderden manieren om data op een mooie en duidelijke manier te presenteren. Daarom besloten we om in april en mei aan de slag te gaan met Slices.co. Dit is een tool die het mogelijk maakt om verhalen goed visueel te vertellen. 

Het werken in de tool ging niet altijd even makkelijk. Zo hebben Mirthe en Eline flink wat tijd besteed aan de tool bij een van de producties. Zo sprongen vaak de letters weg of moesten ze twee versies maken (namelijk een voor de desktop en een voor de mobiel). Een van deze Slices-producties is uiteindelijk bij DUIC gepubliceerd. Op naar de volgende!

Kamer van Koophandel

Dinsdag 2 juni 2020 was het zover. We gingen DataBewijst als een V.O.F. inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit was het moment waar ons bedrijf officieel een bedrijf werd. We opereerden al als een bedrijf, maar op papier waren we het nog niet. 

Met veel enthousiasme en de nodige, gezonde zenuwen gingen we naar Rotterdam om ons in te schrijven. Vanwege de corona liep het iets anders. Zo moesten we in twee groepen alles doornemen. Eerst gingen Mirthe en Stephanie en daarna Eline en Cédric. Gelukkig mochten we uiteindelijk wel op de foto met zijn vieren. We sloten die dag af met een gezamenlijk etentje bij Stephanie thuis, want dit moest natuurlijk gevierd worden!

Website

Naast collega’s zijn wij ook ontzettend goede vrienden. DataBewijst is immers ontstaan vanuit deze vriendschap en een gedeelde passie voor datajournalistiek. Dus even relaxen tussen alle werkzaamheden door was ook nodig. Daarom besloten we om op 1 juli 2020 naar de Beekse Bergen te gaan. 

Nadat we onze derdejaars assessment gehaald hadden, zijn we vrolijk verder gaan werken voor DataBewijst. Het volgende wat we echt graag af wilden ronden, was de website van DataBewijst.

De zomermaanden hebben dan ook in het teken gestaan van de website klaar te maken voor de lancering van 1 september. Zo heeft Stephanie alles technisch (met wat IT-hulp) in elkaar gezet, zijn Mirthe en Eline bezig geweest met het schrijven van de teksten en heeft Cédric (onder andere) een aantal visualisaties gemaakt die op de website te zien zijn. De lancering werd gevierd met confetti en chocoladetaart.

Stageperiode

We zitten nu alweer in het laatste jaar van onze opleiding Journalistiek en we moeten dan ook stage lopen. We besloten allemaal om niet fulltime stage te lopen bij DataBewijst, om nog zoveel mogelijk (data)journalistieke ervaring op te doen op andere werkplekken. Uiteindelijk is de indeling van de stage zo ingericht dat Mirthe en Cédric parttime stage lopen bij DataBewijst. Cédric doet dit voor twee dagen per week en Mirthe meestal zo’n drie dagen per week. 

Stephanie en Eline besloten om geen stage te lopen bij hun eigen bedrijf. Stephanie kon namelijk extra kennis op doen als datajournalist op de onderzoeksredactie van RTL Nieuws en Eline kon met een thema aan de slag waar ze enorm veel energie en passie voor heeft; ze kon stage lopen bij DuurzaamBedrijfsleven (nu Change Inc.).

Drie pijlers

Mirthe en Cédric besloten om deze periode zo tactisch en optimaal mogelijk in te delen. We (in dit geval bestaat ‘we’ uit Mirthe en Cédric) bedachten drie pijlers waarmee we graag mee aan de slag wilden gaan. 

Deze pijlers waren het opdoen van meer kennis, beter inzicht in de markt krijgen en een uitbreiding van het portfolio van DataBewijst. Het halfjaar stond dus in teken van ondernemerschap en datajournalistiek.

We misten op sommige momenten het kompas van DataBewijst (Stephanie) en het was even wennen om ons bedrijf ineens met een kleinere groep te runnen. Maar we hebben toch met enige organisatie en structuur een indeling kunnen maken. Zo hebben we met SMART-doelen gewerkt van periodes van zes weken. Dit is voor ons een fijne en overzichtelijke manier om goed te kunnen werken. 

Dataharvest en meer

Om meer kennis op te doen, besloten Mirthe en Cédric om ons in te schrijven voor Dataharvest. Dit is een drie maandenlang durend congres met ontzettend veel workshops waar we veel kennis van konden opdoen. Zo hebben wij meer dan 25 workshops gevolgd over alles wat met data/onderzoeksjournalistiek en OSINT te maken heeft. Mirthe heeft via Dataharvest ook met internationale journalisten gewerkt aan een datajournalistieke testcase. 

Naast Dataharvest hebben we ook de nodige literatuur gelezen. Zo hebben we boeken over statistiek gelezen, hebben we ons verdiept in hoe een jaarverslag en/of jaarrekening er precies uitziet. 

Ook hebben we papers gelezen, twee Bellingcat-bootcamps bijgewoond, het VVOJ-congres online bijgewoond en hebben we getest met programma’s zoals OpenRefine, WebScraper, R en SQL. De verzamelde kennis passen wij direct toe in de praktijk.

Klantcontact

De gehele markt in beeld krijgen is soms lastig, maar we hebben zeker ons best gedaan om zoveel mogelijk mensen te spreken. Ook moesten we tot de conclusie komen dat we toch naast de journalistieke klussen ook naar andere klussen moeten zoeken, omdat alleen de journalistieke klussen niet genoeg zullen zijn om een goed inkomen te genereren.

Zo besloten we om ook te kijken of we met een aantal bedrijven konden afspraken en zijn we workshops gaan geven. Op dit moment zijn we nog met bedrijven in gesprek, maar we hebben al wel verschillende workshops gegeven. Daarnaast hebben we een inspiratiesessie gegeven over OSINT voor tweedejaarsstudenten van Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ) en helpen we studenten van het ROC Amersfoort met hun OSINT-onderzoeken.

Portfolio uitbreiden

Nu zijn we naast alle klussen hard bezig om ons portfolio uit te breiden. Er komen veel diverse onderwerpen aan bod en er lopen op dit moment meerdere onderzoeken. Voor de rest zijn we bezig om DataBewijst weer zo voor te bereiden dat Eline en Stephanie vol energie weer aan de slag kunnen gaan na de stageperiode. 

Het jaar 2020 was een achtbaan voor DataBewijst. Het was hectisch en het ging soms allemaal erg snel. Toch hebben we er intens van genoten en kijken we uit naar wat we allemaal gaan bereiken in 2021. Wij zien 2021 in ieder geval positief in en we zijn benieuwd naar wat er op ons pad komt!