Wij zijn DataBewijst

Het is niet altijd mogelijk om als (media)bedrijf een groot dataonderzoek te starten. DataBewijst speelt hierop in door het (voor)onderzoek en de productie op zich te nemen en tegelijkertijd de opdrachtgever erbij te betrekken. Hierdoor ontstaat er een uitwisseling van kennis en goed inhoudelijk onderzoek of product dat direct geschikt is voor publicatie. De data voegen een extra dimensie toe aan het verhaal en onderscheiden feiten van meningen. Ons doel is om data(onderzoeken) op een eerlijke en toegankelijk manier naar de maatschappij te brengen.

IMG_54384
Stephanie is het kompas van DataBewijst. Zij vindt de dataverhalen die verteld moeten worden. Ze is doelbewust en structuur vinden in cijfers zit in haar bloed.

Stephanie Roggekamp

IMG_5356
Eline is een creatieve denker en weet de juiste invalshoek te vinden. Naast het concretiseren van de data is het menselijk maken van het verhaal haar belangrijkste streven.

Eline Teunissen

IMG_5335
Cédric heeft temperament en weet waarvoor hij werkt. Hij weet zichzelf in ieder onderwerp dataspecialist te maken, hij bijt zich vast en gaat voor het uiterst mogelijke.

Cédric Broodman

IMG_5390
Mirthe zal je aansteken met haar enthousiasme. Ze is een verbinder en weet iedereen te overtuigen. Naast het analyseren van data, is ze ook thuis op het gebied van visualisaties maken.

Mirthe van Wijngaarden

Onze service

DATA-ANALYSE

Wij analyseren grondig datasets met een journalistieke invalshoek om zo een uniek verhaal te ontdekken.

ONDERZOEK

Datajournalistiek is een vorm van onderzoeksjournalistiek. Wij doen onderzoek op de langere termijn.

OPEN SOURCE INTELLIGENCE (OSINT)

Met Open Source Intelligence (OSINT) doorzoeken wij openbare bronnen, informatie en data.

VISUALISEREN

Onze datajournalistieke producties kunnen worden gemaakt in veel verschillende vormen.

De stappen van datajournalistiek

Data verzamelen01

Bij een bepaalde onderzoeksvraag of onderwerp wordt er gezocht naar datasets die openbaar staan. Een datajournalist kan ook data opvragen bij een instantie of zelf data hebben verzameld.

Data opschonen02

De data wordt opgeschoond en geordend om een overzicht te krijgen van de relevante data voor het journalistieke verhaal. 

Data analyseren & interpreteren03

Tijdens het analyseren zoomt de datajournalist in op bepaalde trends en opvallendheden. Om misinterpretatie te voorkomen, moeten de conclusies van de data-analyse getoetst worden bij bijvoorbeeld bronnen die thuis zijn in het vakgebied.

Uitwerken & publiceren04

Nadat alle informatie vanuit de interviews en de data binnen is, wordt er gekeken naar het menselijk maken van de data. Visualisaties kunnen helpen de data inzichtelijk te maken. Vervolgens wordt het journalistieke verhaal gepubliceerd.

Samenwerking aangaan?