Het internationale European Investigative Journalism Conference, beter bekend als Dataharvest, is officieel afgelopen. Dataharvest wordt georganiseerd door Arena for Journalism in Europe en vond dit jaar volledig digitaal plaats. Ook DataBewijst was de afgelopen drie intensieve maanden aanwezig bij tientallen online-bijeenkomsten. 

Het waren drie leerzame maanden en ook voor ons netwerk heeft het veel goeds kunnen doen. Zo hebben we onder andere workshops gevolgd over OSINT, stressvermindering en datavaardigheden en datatools. Nu waren er ook genoeg workshops over onderwerpen waar we al kennis over hadden, maar het is altijd handig om een opfriscursus te krijgen. 

Bekend probleem?

We hebben veel kunnen leren over hoe verschillende datajournalisten met problemen omgaan tijdens een datajournalistiekonderzoek. Zo werd ons duidelijk dat we als datajournalisten onder elkaar allemaal weleens tegen dezelfde problemen aanlopen. Denk hierbij aan statistische zaken als het gaat om de betrouwbaarheid van een dataset, het opschonen van een dataset met meerdere talen of het ontdekken wat de limieten zijn van het programma waarin je de data-analyse in uitvoert. Dataharvest bood de deelnemers een inspirerende en veilige plek om hierover te discussiëren. 

Internationaal deelnemersveld

Vanwege het coronavirus vond alles online plaats, ook de borrels. Dat was toch wel iets minder, want je hebt hierdoor minder snel een connectie. Desalniettemin kon dit niet de pret bederven. Een voordeel van het feit dat alles online was, was dat er ontzettend veel mensen hebben kunnen meedoen dit jaar.

Normaal is het een Europees journalistiek evenement. Deze keer waren er ook mensen uit bijvoorbeeld Suriname, India en Kirgizië aanwezig om te luisteren en hun kennis te delen. In totaal waren er van de bijna zeshonderd deelnemers maar liefst 55 verschillende nationaliteiten aanwezig. Het internationale deelnemersveld zorgde er ook voor dat de verschillen van beschikbare data tussen bepaalde landen duidelijk werd. De uitwisseling van ervaringen en onderzoeksmethoden van buitenlandse collega’s is wat ons betreft inspirerend en erg waardevol. 

Hoewel de officiële afsluiting van Dataharvest al is geweest, zit het er nog niet helemaal op. Een van de teamleden van DataBewijst doet namelijk nog mee aan een zogeheten DataSprint. Dit is een collectief van (data)journalisten dat, deels onder begeleiding, aan de slag gaat met een groot datajournalistiek onderwerp. Alle kennis die de afgelopen maanden is opgedaan, kan nu getest worden in de praktijk.

Bron foto: https://dataharvest.eu/2020/11/27/the-longest-investigative-journalism-conference-ever-has-ended/