Inmiddels zijn we ruim over de helft van Dataharvest Digital. Dit is het internationale European Investigative Journalism Conference dat georganiseerd wordt door Arena for Journalism in Europe. Van over de hele wereld wonen experts op het gebied van onderzoeksjournalistiek deze conferentie bij.

Door COVID-19 vinden alle workshops dit jaar online plaats, verspreid over drie maanden. De eerste workshop was op 1 september en inmiddels hebben wij (Cédric en Mirthe) al meer dan twintig workshops bijgewoond. Het was even puzzelen in onze agenda’s, want de sessies (die een uur tot anderhalf uur duren) vinden allemaal overdag plaats.

Nu we halverwege zijn, lijkt dit ons een mooi moment om even terug te kijken. De samenvatting van deze paar weken? Het is bij elkaar heel erg veel informatie om te verwerken. Bij datajournalistiek en onderzoeksjournalistiek vindt er namelijk continu een ontwikkeling plaats op het gebied van innovatie. Er worden tools geüpdatet, er worden nieuwe gecreëerd en de vele invalshoeken van over de hele wereld bieden nieuwe perspectieven.

Nieuwe en oude informatie

De afgelopen weken hebben we nieuwe kennis opgedaan op het gebied van dataverzameling, data opschonen en OSINT. Maar er werd bijvoorbeeld ook stilgestaan bij het feit dat onderzoeksjournalisten gevoelig kunnen zijn voor het krijgen van een burn-out. Er zijn (interactieve) workshops, discussies, werkgroepen en online-borrels. Kortom: elke workshop van de in totaal 23 die we hebben bijgewoond, had weer een ander onderwerp en andere sprekers.

Natuurlijk was het niet alleen maar een stroom van nieuwe informatie, we kregen namelijk ook regelmatig de bevestiging dat we al veel kennis hadden over bepaalde onderwerpen. Zo gingen er meerdere workshops over Excel-spreadsheets en het opstellen van een hypothese voorafgaand aan een onderzoek; voor ons waren deze methodes al tamelijk vanzelfsprekend.

Internationaal netwerk

Het digitale aspect verloopt tot nu toe goed. Natuurlijk is het anders dan wanneer je de andere deelnemers face-to-face ontmoet, maar door COVID-19 is het congres nu wel verspreid over drie maanden in plaats van enkele dagen. Iedereen weet inmiddels wel de weg te vinden naar een online-workshop en er zijn ook al gesprekken onder de deelnemers gaande buiten het reguliere programma om.

Al met al kunnen we zeggen dat Dataharvest Digital echt van grote toegevoegde waarde is. Met name het vergroten van ons (internationale) netwerk is een enorm pluspunt. Aan het begin van de sessie begroet bijna elke deelnemer de anderen met: “Good morning from …” en dan de stad en het land erbij. Europese landen, Suriname, India, Kirgizië; ze komen allemaal voorbij in de chat. En na een twintigtal workshops herkennen we van inmiddels ook een aantal vaste deelnemers de naam.

Tot en met het einde van november vinden de laatste online-workshops plaats en in de tussentijd staan we nog ingeschreven voor meerdere sessies. Over iets meer dan een maand volgt een laatste update over Dataharvest Digital.