2021: het meest succesvolle jaar tot nu toe

Dit jaar was voor DataBewijst het beste ooit. Niet zo gek natuurlijk, omdat we nog niet zo lang bestaan. Maar wat kijken we met trots terug op wat we het afgelopen jaar bereikt hebben. In deze blogpost zetten wij de hoogtepunten op een rijtje.

Lees Meer
gebruikt voor blogpost

Een zonnige toekomst als onderneming in coronatijd

Een bedrijf beginnen en onderhouden in coronatijd: het is nogal een uitdaging. Plannen die DataBewijst maanden van tevoren had gemaakt, werden in één klap van tafel geveegd. Toch zagen we in deze gekke tijd ook kansen op het gebied van ondernemerschap.

Lees Meer
Uitlegvideo over OSINT

Uitlegvideo: Wat is OSINT?

Open Source Intelligence (OSINT) is een van de onderzoeksmethodes die DataBewijst gebruikt. Maar wat betekent dit Engelstalige begrip eigenlijk? In deze video leggen we uit wat het begrip OSINT betekent.

Bekijk de video
Uitlegvideo over datajournalistiek

Uitlegvideo: Wat is datajournalistiek?

Datajournalistiek: wij werken er dagelijks mee. In de praktijk merken we dat het niet voor iedereen even duidelijk is wat het nu precies inhoudt. Welke stappen komen er bijvoorbeeld bij kijken? In deze video leggen we uit wat het begrip ‘datajournalistiek’ betekent.

Bekijk de video

Bellingcat-bootcamp: OSINT en regionale media

Vrijdag 27 november woonde Mirthe van Wijngaarden van DataBewijst weer een Bellingcat-bootcamp bij. Deze vond volledig online plaats. Het ging tijdens deze praktijkdag specifiek om het toepassen van de OSINT-methode voor regionale media. In kleine teams werden journalistieke onderwerpen bedacht en een research-document samengesteld.

Lees Meer

Drie maanden vol kennis en netwerkmogelijkheden bij Dataharvest

Het internationale European Investigative Journalism Conference, beter bekend als Dataharvest, is officieel afgelopen. Dataharvest wordt georganiseerd door Arena for Journalism in Europe en vond dit jaar volledig digitaal plaats. Ook DataBewijst was de afgelopen drie intensieve maanden aanwezig bij tientallen online-bijeenkomsten. 

Lees Meer