Dit jaar was voor DataBewijst het beste ooit. Niet zo gek natuurlijk, omdat we nog niet zo lang bestaan. Maar wat kijken we met trots terug op wat we het afgelopen jaar bereikt hebben. In deze blogpost zetten wij de hoogtepunten op een rijtje.

Koersverandering

In februari was het DataBewijst-team na een halfjaar weer compleet. Cédric en Mirthe hadden stage gelopen bij onder andere DataBewijst zelf, terwijl Eline en Stephanie elders ervaring hadden opgedaan. We keken opnieuw naar onze visie en missie en pasten deze aan:

Visie: “Wij willen ervoor zorgen dat data(onderzoeken) op een eerlijke en toegankelijke manier naar de maatschappij worden gebracht.”

Missie: “Het verwerken en interpreteren van data wordt steeds belangrijker. Wij geloven erin dat wij (media)bedrijven kunnen helpen om met deze steeds grotere bron van informatie om te gaan.”

Daarnaast zagen wij ook kansen buiten de journalistiek, zoals het onderwijs en bij bedrijven. We schreven een verantwoording in kader van transparantie en onderzochten onze inmiddels bredere rol in het werkveld. Want ondertussen was het aantal opdrachtgevers en samenwerkingen flink toegenomen.

Klanten

De focus van de stage bij DataBewijst lag destijds op acquisitie en daar konden direct de vruchten van worden geplukt toen het volledige team weer bij elkaar was. Zo ontstond er een samenwerking met Follow The Money en Cobouw, waarin DataBewijst zich bezig hield met de data voor het dossier ‘Bouwput Nederland’. Ook gaven we een tweede reeks OSINT-workshops aan studenten van het ROC Midden Nederland. Rond de zomer haalden wij onze eerste subsidie binnen bij het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Daarmee voerden we het vooronderzoek uit naar het geloof in Noord-Brabant met als opdrachtgever het Brabants Dagblad.

Een ander project wat op ons pad kwam, was een onderzoek namens MindLabs, Fontys Hogeschool Journalistiek (FHJ Werkplaats) en ROC Tilburg. We deden onderzoek naar laaggeletterdheid en datavisualisatie in kader van nieuwsvoorziening. Een grafisch vormgever was ook betrokken bij dit proces. Een succesvolle eerste fase, want inmiddels is er besloten om het onderzoek een vervolg te geven met een interessante eindproductie als doel: een e-learning voor studenten Journalistiek, Grafisch Vormgeving en Content Creatie.

Verder breidden we onze samenwerking uit met Mapcreator.io. Zij hebben een tool ontwikkeld waarin je kaarten kunt maken vanuit een journalistiek oogpunt. Zo hebben we een eigen onderzoek uitgevoerd over Foreign Direct Investments-flows in Europa ten gevolge van de Brexit. De uitkomsten van dat data-onderzoek hebben we gevisualiseerd met de tool van Mapcreator. In 2022 mogen wij meer vertellen over een nog ander project die wij in samenwerking met Mapcreator uitvoeren… En op de achtergrond lopen zelfs nog meer projecten die we binnenkort bekend mogen maken. 

2021 in cijfers

DataBewijst zou DataBewijst niet zijn, als we niet een overzicht in cijfers zouden maken van wat leuke feitjes van 2021, want cijfers zijn echt ons ding:

2021 in cijfers

We hadden maar liefst 68 interne en externe vergaderingen met elkaar en met klanten, die door corona veelal online werden gevoerd. Toch kwamen we tussen de lockdowns af en toe bij elkaar. Zo hebben we bijvoorbeeld 435 uren in het Deprez-gebouw doorgebracht (waaronder 24 uur tijdens een 24 Hour Challenge) en enkele meetings bij elkaar thuis gehad. Natuurlijk werkten we onder het genot van zo’n 2160 kopjes koffie en thee. Gelukkig was er ook wat tijd voor ontspanning en planden we bedrijfsuitjes naar een klimbos en een attractiepark.

In 2021 hadden we in totaal 11 klanten, waardoor we dit jaar voor het eerst de mogelijkheid kregen om gewerkte uren aan onszelf uit te betalen en te investeren in apparatuur. Verder plaatsten we minstens 75 social media-posts en verdubbelde het aantal volgers op LinkedIn. Daarnaast kregen we vele positieve reacties op onze uitlegvideo’s over datajournalistiek en OSINT. En als klap op de vuurpijl: dit jaar studeerde het volledige DataBewijst-team af als journalisten. Laat het ‘echte’ werkleven maar beginnen! Op naar 2022 wat vol zit met toffe projecten.